CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

FireWare ondersteunt Dijkwacht training – De Waterschap Hollandse Delta Trainingsdagen

In opdracht van Waterschap Hollandse Delta heeft FireWare een trainingsprogramma ontwikkeld voor de trainingsweek van de dijkwachtorganisatie. In totaal werd aan 360 dijkwachten, dijkpostleiders en telefonisten, verspreid over zes dagen, een programma aangeboden om hun kennis en vaardigheden op te frissen en bij te schaven. 

Onmisbare vrijwilligers beschermen onze dijken

De dijkwachtorganisatie bewaakt onze dijken wanneer dat nodig is. Voor en na een storm of extreem hoog water inspecteert dit vrijwilligersleger de dijken. Zij zijn de oren en ogen van het waterschap en vormen daarmee een onmisbare schakel in het waarborgen van onze veiligheid. Reden genoeg dus om ze dankbaar te zijn, en om ze een waardevolle oefendag aan te bieden om hun kennis en vaardigheden op een hoog niveau te brengen of te houden.

Oefenen op het eiland Tiengemeten

Het eiland Tiengemeten in het Haringvliet was de locatie voor de grootschalige oefening. Tiengemeten is eigendom van Natuurmonumenten. Voordat het eiland werd teruggegeven aan de natuur, werd er actief geboerd. De dijken op het eiland hadden de functie om de akkers op het achterland droog te houden. Inmiddels hebben de dijken geen functie meer en zijn ze op meerdere plekken bewust verwijderd. De natuur heeft weer vrij spel op het eiland, wat Tiengemeten tot een prachtige plek maakt voor een training. Natuurmonumenten gaf Waterschap Hollandse Delta en FireWare alle ruimte om oefeningen uit te zetten, waarvoor een ruim 8 kilometer lange route was uitgestippeld in deze mooie omgeving.

Uitdagende oefeningen in een natuurlijke omgeving

Op de route kwamen de deelnemers tien oefeningen tegen. Deze varieerden van het herkennen, in kaart brengen en melden van schades tot portofoontraining door in teams spellen op afstand te spelen. Ook de veiligheidstraining aan de waterkant, waarbij de functie van het reddingsvest werd gedemonstreerd en er met een reddingsklos een doel in het water geraakt moest worden, werd erg positief ontvangen.

Praktische kennis

Op de centrale locatie werden een aantal presentaties gegeven. Hierin werden onderwerpen besproken als: “hoe werkt het als je wordt opgeroepen?”, “hoe zit de waterschapsorganisatie in elkaar?”, “welke persoonlijke beschermingsmiddelen krijg je?” en “hoe meld je schades als je buiten de dijkwacht om iets tegenkomt dat niet klopt?” Deze presentaties waren niet alleen nuttig, maar vulden ook de wachttijd voor de groepen die later vertrokken of eerder klaar waren.

Centrale oefening

De geoefendheid van de dijkwachtorganisatie lag voorheen in handen van de dijkposten zelf. Zij zijn en blijven hierin van groot belang, maar vanuit het waterschap was er een grote behoefte om ook een centraal oefenprogramma aan te bieden. Deze trainingsweek was de eerste keer (!) dat dit op zo’n grote schaal werd georganiseerd. De reacties waren zonder uitzondering positief, zowel van de deelnemers als de oefenstaf. Iedereen was ervan overtuigd dat dit een jaarlijks terugkerend fenomeen zou moeten worden.

Succesvolle samenwerking

Voor FireWare was dit de eerste samenwerking met een waterschap, een heel andere wereld dan die van de ons bekende hulpdiensten. Maar onze werkwijze om samen uitdagingen rondom opleiden en oefenen in kaart te brengen, en daar oefenoplossingen voor te ontwerpen, bleek ook hier uitstekend te werken. Samen met het waterschap hebben we een competentiematrix gemaakt waarin we gedetailleerd alle competenties van de dijkwachten hebben beschreven. Na een grondige studie van beschikbaar opleidingsmateriaal en verschillende interviews kwamen we tot meer dan 300 competenties die een dijkwacht zou moeten kennen of kunnen om zijn of haar taak goed uit te voeren. Op basis van deze matrix hebben we prioriteiten gesteld. Veiligheid en fysieke fitheid werden speerpunten in de te ontwerpen oefeningen. Hierop heeft FireWare met haar kennis van realistisch ensceneren en gamificatie een programma ontworpen dat in een wandeling geïntegreerd kon worden. Digitale oplossingen hebben we dit keer links laten liggen. In de regen op de dijk kwamen analoge oplossingen beter tot zn recht: dat maakte het zeker niet minder gaaf!

Een onvergetelijke dag

Naast een zinvolle dag was het ook de bedoeling om de vrijwilligers een mooie dag te bieden. Met een goede lunch, een afsluitende borrel en de geweldige omgeving is dat meer dan gelukt.

Dank aan alle partijen

FireWare dankt het waterschap voor de geweldige samenwerking! Ook grote dank aan Natuurmonumenten voor de support en de geboden mogelijkheden. Het was een geweldige opdracht om uit te voeren. Dit smaakt naar meer!

Share this:

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent