CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Oefening in Westerscheldetunnel

Een tunnel van 6,6 KM lang vullen met rook.  Een opbouwtijd van minder dan een half uur… Voor deze uitdaging stond het ensceneringsteam van FireWare tijdens een grote multidisciplinaire oefening in  de Westerschelde tunnel in Zeeland.

De Westerschelde tunnel is een tunnel van 6.6 kilometer lang onder de Westerschelde.  De tunnel verbind Terneuzen en Ellewountsdijk, en is hiermee de langste tunnel voor het wegverkeer in Nederland. De maximale doorrijhoogte is 4,3 meter en het diepste punt van de tunnel is 60 meter onder waterniveau te vinden!

Oefendoel

Het doel van deze oefening was het testen van het incidentbestrijdingsplan wegtunnels. Tijdens het scenario zijn zoveel mogelijk operationele hulpverleners in staat gesteld de tunnelprocedures te beoefenen. Denk hierbij aan politie, brandweer, ambulance  maar ook aan Rijkswaterstaat en de tunnelbeheerder.

Strakke planning

De Westerschelde tunnel is een belangrijke verbinding. Tijdens de oefening werd de tunnel dan ook afgesloten voor al het verkeer. De opbouwtijd voor de enscenering was minimaal. Om tijd te winnen zijn alle rookmachines op een trailer geplaatst, en al buiten de tunnel door middel van een grote Aggregaat opgewarmd. Toen de tunnel vrij gegeven was, koste het opzetten van de enscenering minder dan 20 minuten!

Realistische rookopbouw

In de tunnel zijn een groot aantal ventilatoren aanwezig, die tijdens een calamiteit de rook naar buiten afvoeren. Warme lucht en rook stijgt op. Tijdens de enscenering is de rook verticaal in de tunnelbuis geïnjecteerd. Door slim gebruik te maken van de verlichting in de tunnel kon zelfs de optische illusie van zwarte rook gecreëerd worden.

Een set van 7 cumulus- en 7 stratus rookmachines zorgde voor een continue rookstroom van 9000m3 per minuut. Op diverse momenten tijdens de oefening is de “boost” stand geactiveerd. Hierbij kon tot 21.000m3 rook per minuut geproduceerd worden! Door te kiezen voor outdoor rookvloeistof bleef de rook extreem lang in tact, en zag met de rook ook aan het einde van de tunnel ook echt uit de tunnelbuis komen.

Ook een uitdagende oefening?

Heeft u ook een uitdagend scenario? Neem dan eens contact op met de ensceneringsspecialisten van FireWare. Met specialistische ensceneringskennis en een uitgebreide verhuurvloot is eigenlijk geen scenario te gek! Kijk maar eens in ons portfolio.

Bekijk de video

Share this:

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent