CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Niveau 3 Ensceneringstraining gecombineerd met 2 peletonsoefeningen voor VR Fryslân

28 maart 2023

Veel mensen hebben ‘m al gehad! De ensceneringstraining van FireWare. Een hele mooie basistraining om realistisch te leren ensceneren. Met een niveau 1 training krijg je de basis goed onder de knie: je vlam- en rookbeeld klopt. En je bent dan prima in staat om één tankautospuit goed bezig te houden. Maar wat als je nu een heel stuk verder wilt?

Leren Ensceneren in de praktijk

Binnen Veiligheidsregio Fryslân is er veel aandacht voor het realistisch ensceneren. Maar toch wil Team Vakbekwaamheid nóg verder. Daarom is er besloten om een niveau 3 training te combineren met twee daadwerkelijke peletonsoefeningen. Een succesformule blijkt: Team Vakbekwaamheid heeft veel kunnen bijleren over grootschalig realistisch ensceneren, terwijl de posten een écht mooie oefening hebben kunnen draaien met heel veel leer- en lesdoelen.

Het begint met de voorbereiding

Nadat de leer- en lesdoelen geïnventariseerd waren, was het tijd voor de eerste trainingsdag. Tijdens deze dag is de locatie bezocht, het scenario bijgeschaafd en zijn de materiaallijsten opgesteld. Met behulp van PowerPoint en de Safety Library is er voorbereidend tekenwerk gedaan. Tekenwerk dat er voor zorgt dat er uiteindelijk op de oefendagen zelf veel sneller en efficiënter gewerkt kan worden!

Een compleet dynamisch scenario

Het scenario is een complexe brandinzet in een horeca gelegenheid in Lemmer. De oefening is volledig dynamisch: afhankelijk van de inzet kunnen er escalaties en de-escalaties plaats vinden. De complete bediening vind plaats door middel van een Incident Server / Incident Client combinatie. Dit geeft de oefenleider de mogelijkheid om de complete enscenering met één tablet te bedienen. Ook krijgt de oefenleider live beelden op zijn tablet door. Wel zo handig om te zien wat er binnen gebeurt.

Complex gebouw

De brand is ontstaan achter een bar in het discotheek gedeelte van het pand. De brand heeft zich op verschillende manieren kunnen uitbreiden: zowel naar een hogere bouwlaag, als naar aangrenzende panden. De horecagelegenheid bevind zich in het historische centrum van Lemmer. Smalle straatjes, veel kruip door en sluip door en extreem lastig om een beeld te vormen.

Zo veel mogelijk gebruik van eigen materialen

Uiteraard is er tijdens de training en de oefeningen zo veel mogelijk gebruik gemaakt van de eigen oefenmaterialen van de Veiligheidsregio. Slechts een paar materialen, die specifiek zijn voor een enscenering van deze omvang, zijn uit de verhuurvloot van FireWare gekomen. Wel zo praktisch en leerzaam!

Opbouwen, draaien en trainen tegelijk

Tijdens de tweede trainingsdag is de enscenering daadwerkelijk opgebouwd door Team Vakbekwaamheid van de Veiligheidsregio. Het team is hierbij ondersteund door een coach van FireWare. Van stroomvoorziening tot aansturing, van vlambeeld tot rookbeeld: alle details zijn doorgelopen om tot een zo hoogwaardig mogelijke enscenering te komen.

Ook de oefening zelf is door Team Vakbekwaamheid gedraaid. En het mooiste: iedereen keek naar hetzelfde plaatje. Er was geen enkele discussie over de beeldvorming! Bij geen enkele deelnemer van de oefening.

Goed ensceneren is topsport

Na twee oefeningen is ook de enscenering geëvalueerd door Team Vakbekwaamheid en de coach van FireWare. Iedereen keek terug op een geslaagd project. Alle doelen zijn ruimschoots behaald. Maar de lat kan natuurlijk nog hoger: iedereen weet nu ook waar zijn of haar verbeterpunten liggen om zo steeds maar beter en realistischer te kunnen ensceneren. Want: goed ensceneren is écht topsport.

(Foto's aangeleverd door Veiligheidsregio Fryslân - Peter van den Brandt)

Wil je ook?

Wil je ook een keer begeleid worden tijdens een grote oefening? Of een ensceneringstraining volgen? Of misschien zelfs een enscenering uit laten zetten door het simulatieteam van FireWare?

Neem dan gerust contact met ons op!

Bekijk de video van GrootFryslân

Share this:

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent