CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Kijktip: Rachel valt Binnen: Hoe realistisch kun je een enscenering maken?

11 april 2023

9 april was het zo ver: aflevering 7 van Rachel valt binnen. In deze aflevering wordt er aandacht geschonken aan hoe de brandweer oefent. Dit keer niet op een groot oefencentrum: maar over hoe je je eigen dorp of stad ombouwt tot een oefencentrum. Met behulp van realistisch ensceneren. En daar is FireWare natuurlijk specialist in!

Je kunt de aflevering hier terug kijken: vanaf de 17e minuut is ons item te zien over brandsimulatie.

Wanneer is het opgenomen?

De opnames zijn gemaakt tijdens deze oefening: een super intensieve draaidag waarbij er én tegelijkertijd een grote oefening gedraaid wordt, en lesmateriaal voor een ensceneringstraining gemaakt is én ZAPP aanhaakte voor dit item.

Maar wat voor materiaal is er nu ingezet voor deze enscenering?

Wat heb je nu nodig voor een dergelijke enscenering? Een vraag die we regelmatig krijgen. Daarom hebben we een overzichtje gemaakt van welke materialen we hebben ingezet bij deze oefening!

Voor de aansturing

De complete enscenering was vanuit één punt te bedienen door middel van tablets. Hiervoor is er gebruik gemaakt van 1 Incident server en 2 Incident clients. De Vesta blustrainers op het dak zijn via een draadloze afstandsbediening met de hand bediend door een aparte veiligheidsfunctionaris op het dak. De Incident servers en clients zorgden ook voor een realistisch geluidsbeeld.

De brandhaarden op het dak

Op het dak is gebruik gemaakt van een hybride simulatietechniek waarbij écht vuur en gesimuleerd vuur gecombineerd wordt. Het echt vuur is verzorgd door een aantal Vesta blustrainers. Voor het rookbeeld is er gebruik gemaakt van 6 Stratus rookmachines voorzien van Geperforeerde Smoke Hose sets. Dit geheel is ingevuld met een aantal FireSpots en Phoenix Silkflames. Om het rookbeeld echt goed te krijgen is Outdoor rookvloeistof gebruikt.

De brandhaarden binnen

In plaats van Stratus rookmachines is voor de binnenbranden voor Cumulus rookmachines gekozen. Ook hier zijn een aantal FireSpots en Phoenix Silkflames ingezet. Voor de kleinere brandhaarden is er ook gebruik gemaakt van Mini Silkflames LED. Binnen is er Medium rookvloeistof toegepast.

Slachtoffer

In de aflevering wordt er een pop gezocht met een warmtebeeldcamera. Hiervoor is gebruik gemaakt van een Duty range oefenpop van 30 KG. Deze pop is voorzien van een speciaal pak dat elektrisch verwarmd kan worden: een Warmtebeeld pak.

Blussen

Tijdens de film is goed te zien dat er “digitaal” geblust wordt met blauw licht. Want in het pand was het niet mogelijk om daadwerkelijk met water in te zetten. Hiervoor is een Apollo LED oefenstraalpijp gebruikt.

Huren in plaats van kopen

Wist je dat FireWare een speciaal simulatieteam heeft dat overal ter wereld kan worden ingezet voor het ensceneren van grote oefeningen? En dat FireWare ook een enorm grote verhuurvloot heeft van oefenmaterialen? Wil je dus zelf een keer een grote oefening organiseren, dan kan het interessant zijn om óf de kennis óf de materialen óf beide in te huren… Scheelt een boel tijd binnen je eigen organisatie. Kijk maar eens in ons portfolio voor een greep uit onze projecten!

(Beelden behoren tot de Evangelische Omroep – aflevering 7 Rachel valt binnen)

Share this:

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent