CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Meer leer- en lesdoelen realiseren met je blustrainer

20 juli 2023

De blustrainer, één van de meest gebruikte oefentoestellen in de markt. De meeste mensen die ooit hebben geleerd om met een brandblusser om te gaan, zijn in aanraking geweest met een blustrainer. Maar ook bij de brandweer: wie heeft er nu nog nooit geblust op een blustrainer met gasvlammen?

De basis van bijna elke blustrainer

De basis van elke blustrainer is ongeveer hetzelfde: Een gasvlam wordt al dan niet elektrisch ontstoken. Door middel van verschillende opzetstukken kunnen er verschillende soorten branden gesimuleerd worden. Oneerbiedig noemen we het ontwikkelen van deze opzetstukken bij FireWare wel eens “origami met roestvast staal”.

Natuurlijk is er veel verschil in kwaliteit van blustrainers. In constructie, veiligheidsvoorzieningen, degelijkheid en vlamgrote. Maar één ding hebben ze gemeen: ze beogen het halen van één of meerdere leer- en lesdoelen.

Geen grotere vlammen, maar het behalen van leerdoelen staat centraal

Bij de ontwikkeling van de Vesta Blustrainer hebben we bij FireWare niet de gasbrander, maar het behalen van zoveel mogelijk de leer- en lesdoelen centraal gezet. Hoe kun je met één systeem zowel de beginnende cursist, als de gevorderde cursist bedienen? En er ook nog voor zorgen dat er altijd iets “nieuws” is?

We hebben de oplossing niet gevonden in vlamgrootte. Het is niet zo dat een beginner geholpen is met een “kleine” vlam, en de gevorderde cursist met een “grote” vlam. In een gevorderde training gaat het om het toevoegen van complexiteit en dilemma’s.

Altijd de juiste uitdaging voor elke cursist, in elke doelgroep

En precies dát is wat de VESTA-serie zo mooi kan. Met de verschillende opzetstukken is er altijd een mooi basisscenario te creëren, passend bij de doelgroep. Door de unieke extra Auxilery uitgang kan dit basisscenario aanzienlijk complexer gemaakt worden. Bijvoorbeeld: Met de Vesta en het opzetstuk motorbrand kan een brand in een elektrische motor gesimuleerd worden.  Aan de auxilery uitgang kan vervolgens een flensbrand gekoppeld worden. Aan de cursist de afweging om het juiste blusmiddel, de juiste blusvolgorde én de juiste blusmethode te kiezen!

Licht, compact en snel inzetbaar

Natuurlijk wil je als instructeur je niet een breuk tillen aan al je oefenmateriaal. Ook wil je geen uren bezig zijn met het opzetten van je scenario. De VESTA serie is daarom uitgevoerd met droge brander techniek. ( niet slepen met water voor je brander-bed ), een elektrische ontsteking op accu, handig verpakt in kratten en één van de lichtste blustrainers in de markt! En wist je trouwens dat de VESTA ook horizontaal te gebruiken is?

Wil je meer weten over de VESTA blustrainer klik dan hier. Wil je alles weten over de mogelijke opzetstukken? Klik dan hier!

Share this:

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent