CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Alle details van uitslaande brand in FireWare kantoorpand

Januari 2023 kregen we een filmploeg op bezoek van het EO tv-programma 'Rachel valt binnen'. Een serie afleveringen waarbij Rachel Rosier meekijkt bij hulpverleners. In de aflevering die tijdens deze enscenering bij FireWare is opgenomen, wordt er antwoord gegeven op de vraag hoe de brandweer mensen zoeken in een brandend pand en hoe je nu eigenlijk branden kunt simuleren. Dat hebben we laten zien door het FireWare kantoorpand te gebruiken, maar hoe hebben we deze enscenering opgezet? Dat lees je in dit portfoliobericht!

Realistische trainingsomgevingen voor hulpverleners creëren, dat is wat we doen bij FireWare. Bij deze ensceneringen staat de beeldvorming en de beleving altijd centraal. En dit kunnen we op praktisch elke locatie opzetten, omdat we non-destructief kunnen ensceneren met de FireWare producten. Zo kan het dus ook in ons eigen pand in Wieringerwerf.

We wisten deze enscenering zo in te richten dat wij zelf ook veel lesmateriaal konden opnemen voor leerfilms, ensceneringstrainingen en e-learning die ontwikkeld wordt. Daarbij is dit natuurlijk een uitgelezen kans om te oefenen. De posten Wieringerwerf, Middenmeer en Wieringerwaard hebben een mooie inzetoefening kunnen draaien met een aantal schakelmomenten. Eindigen in een defensieve buiteninzet (voorkomen van branduitbreiding naar naastgelegen compartiment of naburige objecten) waarbij ook nog de beeldvorming klopt is toch wel erg gaaf.

De brand

Een heel pand in de brand, je kunt je voorstellen dat een brand als deze best lastig is. Dit wordt dan ook door de brandweer geclassificeerd als een 'grote brand'. Waar een 'kleine brand' vaak gaat om een keukentje of een slaapkamer, komt er 1 brandweerauto met ploeg. Voor een 'middelbrand' komen 2 auto's en 2 ploegen, bijvoorbeeld als de brand te groot is of wordt voor 1 ploeg, er bij een kleine brand een probleem is met waterwinning of om aangrenzende panden te beschermen. Bij een 'grote brand' gaat het vaak om een brand in meerdere ruimtes, bij slachtoffers en bij een uitslaande brand, zoals in dit geval. Dan komen er 3 brandweerauto's en ploegen voor meer slagkracht. Zo kan van meerdere kanten het pand worden benaderd, waaronder ook het dak.

De melding

De eerste melding die binnenkwam bij de meldkamer was 'brand' en niet dat er ook een slachtoffer in het gebouw aanwezig was of dat de brand uitslaand was. De eerste eenheden ter plaatse zagen meteen dat het groter is dan ze aankunnen en schalen op naar 'grote brand'. De meldkamer stuurt direct meer eenheden ter plaatse, maar dat duurt even voordat die extra ploegen er ook zijn.

Normaal gesproken spreekt de brandweer in het geval van deze situatie van een afbrandscenario. De brand is al zo ver gevorderd dat het pand niet meer te redden is en de brandweer probeert te redden wat nog niet brandt, zoals aanliggende percelen of in het geval van het FireWare pand, het magazijn. De kans op slachtoffers die het overleven in een pand dat zo erg in de brand staat is nihil en de brandweer zal dan ook geen mensen riskeren om naar binnen op zoek te gaan naar mensen. In het echt zou bij realistisch ensceneren de keus worden gemaakt om niet naar binnen te gaan, maar voor het televisieprogramma plaatsten we een slachtoffer in het pand dat gered moest worden, dus was er extra werk weggelegd voor de eenheden en voor Rachel, want die ging mee naar binnen voor de redding.

Waar we bij vergelijkbare situaties enkel een enscenering voor de buitenkant hoeven op te zetten, moest dat nu dus ook voor de binnenkant, omdat er een redding wordt gedaan. Uiteraard is binnen het zicht beperkt door de opgebouwde rooklaag, maar dat vond de camera niet zo fijn, dus af en toe lieten we de rook weg voor een paar mooie shots.

De FireSpot

Hoe zorgden we ervoor dat het er van buiten realistisch uit zag? Door middel van de machtige FireSpot, een van onze rookmachines en de gebruikshandleiding die door FireWare is ontwikkeld. Dit is de basis van iedere vuursimulatie, waarbij we de illusie van vlammen creëren met gebruik van een rookmachine en de FireSpot. We blazen rook tegen een object aan waardoor de rook omhooggaat. Vanachter de rookwolk schijnen we er licht in, waarmee de combinatie van de bewegende rook en het licht een vlameffect creëert vanuit het zichtpunt. Deze techniek gebruiken we van prullenbakbrand tot grote brand. Alle vlamsimulatie is gebaseerd op deze techniek techniek en hebben we voor deze situatie achter ieder raam van het pand toegepast.

Een probleem, dit ziet er mooi uit van buitenaf, maar niet vanuit de binnenkant. Vanaf de andere kant zie je namelijk alleen een oranje gloed en geen vlambeweging. Daarom hebben we in dit geval de techniek ook binnen het pand toegepast en wat extra rook binnen het pand geblazen.

Wil jij hier alles over weten? We hebben verschillende ensceneringstrainingen ontwikkeld waarin jij alles leert over het ensceneren van dit soort situaties.

Hybride ensceneren

Omdat de brand uitslaand was, simuleerden we ook vuur en rook uit het dak. Hiervoor maakten we gebruik van echt vuur met gasgestookte Vesta blustrainers, gecombineerd met rookmachines, want gasvuur geeft geen rook. Bij grootschalige ensceneringen voor de brandweer, zoals deze, gaat er toch niks boven echte vlammen. En het mooie is, dat als je eenmaal echte vlammen hebt gezien je onbewust de gesimuleerde vlammen en rook ook als echt ziet. Daarom proberen we dit waar we kunnen toe te passen. Super effectief dus!

Team Digitale Verkenning

Ook het Team Digitale Verkenning had de handen vol tijdens deze simulatie. Zij maakten een inschatting van de brand vanuit de lucht met een drone. Hier zijn natuurlijk ook beelden van! Team Digitale Verkenning is een ondersteuningsteam dat hulpdiensten ondersteunt door onder andere gebruik te maken van drones. Hiermee kunnen zij bijdragen aan een betere totale beeldvorming van een incident. Zo geven zij bijvoorbeeld beeld van locaties waar hulpverleners niet zelf veilig kunnen komen. Dit doen ze voor brandbestrijding, hulpverlening, waterongevallen, gevaar bij instorting en nog veel meer.

We kunnen in ieder geval concluderen dat het voor iedereen een groot succes was!

Bekijk de video

Share this:

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent