Iedere derde zaterdag van juni herdenken we de mannen en vrouwen die hun leven hebben gegeven in de strijd tegen vuur en voor onze veiligheid. Brandweermensen werken dagelijks onder vaak gevaarlijke omstandigheden om levens te redden en schade te beperken. Hun werk is van onschatbare waarde. De derde zaterdag in juni is de dag om stil te staan bij de offers die zij hebben gebracht.
Het Ereteken en Brandweermonument
De nationale herdenking vindt plaats bij het brandweermonument in Schaarsbergen. Dit monument staat voor het respect en de waardering die wij hebben voor onze gevallen brandweermensen. Hier wordt het ereteken ‘Water en Vuur’ gemaakt, een symbool van de elementen waarmee brandweerlieden dagelijks te maken hebben. Dit ereteken bestaat uit twee stralen water die elkaar op 10 meter hoogte raken en zo een ereboog vormen. Het teken wordt om 13:00 niet alleen in Schaarsbergen, maar ook bij veel brandweerkazernes in het land gemaakt.
Gevallen Brandweermensen in Nederland
Sinds 1945 zijn in Nederland in totaal 97 brandweermensen omgekomen tijdens hun dienst. Deze cijfers benadrukken hoe gevaarlijk het werk van brandweerlieden kan zijn en de risico’s die zij dagelijks nemen om anderen te beschermen en levens te redden.
Een Kazerne in Jouw Buurt
Met ongeveer 950 kazernes verspreid over Nederland, is er altijd een brandweerkazerne bij jou in de buurt. Deze kazernes zijn belangrijke onderdelen van onze gemeenschap en staan altijd klaar om te helpen in noodsituaties. De herdenking vindt niet alleen nationaal plaats, maar ook lokaal in deze kazernes, waar brandweerlieden op de derde zaterdag in juni om 13:00 het ereteken maken. Dit is een indrukwekkende manier om te herdenken. Ook jij bent welkom om te kijken en je respect te tonen door 1 minuut stil te zijn.
Laten we samen stilstaan bij deze brandweermensen en hen de eer geven die ze verdienen.