CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Vaardigheidstoetsen door de bedrijfsbrandweer van de kernenergiecentrale te Borssele

18 juni 2024

Wat ooit brandweerwedstrijden heette, zijn tegenwoordig de vaardigheidstoetsen. Deze worden georganiseerd door het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité: AWBC. In maart dit jaar werden in Goes vaardigheidstoetsen gehouden waarbij de bedrijfsbrandweer van de kernenergiecentrale EPZ te Borssele assisteerde met de door hun ter beschikking gestelde ensceneringsmiddelen.

De kernenergiecentrale EPZ en FireWare kennen elkaar sinds 2005. In 2005 werd ter gelegenheid van een landelijke nucleaire oefening een uitdagend scenario uitgezet waarin FireWare al haar theaterkennis uit de kast trok om de hulpverleners optimaal te laten beleven, voelen en ervaren.

Hoe dichter bij de realiteit, hoe beter

Toen, in 2005, werd het contact gelegd met Jaap Vasseur. Jaap is proceseigenaar brandveiligheid bij de kernenergiecentrale EPZ in Borssele. Een verantwoordelijke job. Training is dan ook van groot belang. En Jaap begrijpt als geen ander dat je door realistisch te trainen dichter bij de realiteit komt en daarmee je mensen optimaal voorbereid op een echt incident. Hij heeft daarvoor destijds al een flinke set oefenmaterialen bij FireWare aangeschaft.

20 jaar ervaring

Op 23 maart 2024, zo’n 20 jaar na die eerste enscenering, is Jaap opnieuw betrokken bij de enscenering van de door brandweerpost Goes te organiseren vaardigheidstoetsen. De enscenering werd door de bedrijfsbrandweer van EPZ ondersteund. De tot dus ver opgedane kennis over ensceneren werden ingezet voor een realistisch oefenscenario. En dat niet alleen. Ook het materiaal van FireWare dat al 20 jaar meegaat werd gebruikt. Dat vinden we gaaf om te horen Jaap!

Een flinke ‘brand’ in Zeeland

10 Brandweerposten uit de regio Zeeland draaiden het scenario dat begon als een brand onder het plafond in een keuken van een horecabedrijf. De brand sloeg door naar de zolder. Een binnenzet was niet meer veilig en moest afgebroken worden door de hoge vuurbelasting en rookontwikkeling. De ploegen moesten op basis van het aangeboden beeld besluiten om over te gaan naar een defensieve buitenaanval.

Jaap bedankt voor je toewijding en inzet om samen met de bedrijfsbrandweer je in te zetten voor de vakbekwaamheid van al onze brandweercollega’s.

Share this:

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent