Jan van der Heyden: velen zien hem als dé grondlegger van de moderne brandbestrijding. In 1672 bedacht de Nederlandse uitvinder de brandspuit. Met die uitvinding stond hij aan de wieg van de moderne blustactiek. Nu, ruim 3 eeuwen verder, is Jan van der Heyden levendiger dan ooit! Bij Opleidingscentrum RBOC Fort Markenbinnen test “Brandweerman Jan” de BHV-kennis van cursisten. Nou ja… een volledige replica van Jan dan.
Brandweerman Jan neemt deelnemers mee in de unieke geschiedenis van de brandweer. Tijdens deze reis stelt hij een hele reeks A/B-vragen. Deze hebben betrekking op de thema’s Brand en Ontruiming. Deelnemers geven antwoord door op gethematiseerde vloertegels te stappen. Brandweerman Jan herhaalt de vraag nog eens, telt af en geeft dan een terugkoppeling op het juiste antwoord. De BHV-kennis van de deelnemers wordt zo op een leuke en uitdagende manier getest. De deelnemers zitten niet lui op een stoel of achter een tafel. In tegendeel, ze bewegen actief door de ruimte! Wel zo goed voor het leerresultaat.
Gamification
De nieuwe trainingstool van RBOC Fort Markenbinnen maakt gebruik van gamification technieken. Het spelelement houdt deelnemers volledig betrokken bij de les. Bovendien maakt gamificatie de cursus zowel leuker als uitdagender. Het leerresultaat van de cursist neemt significant toe! Aangezien het spel volledig is geautomatiseerd, hoeft er geen instructeur bij de cursus aanwezig te zijn. Deze rol wordt volledig ingevuld door Brandweerman Jan. Het spel is ontworpen om 3 cursisten tegelijk training te geven. Maar, het decor is ook uit te smeren over een groter oppervlak. Dan kunnen nog veel meer cursisten tegelijk deelnemen.
Beleving
In het ontwerpproces van Brandweerman Jan is er ingezet op een volledige betrokkenheid van de cursist. Van het beeld tot licht en geluid: alles van de beleving klopt. Brandweerman Jan is een driedimensionale pop waar met geavanceerde technieken op geprojecteerd wordt. Ook de achtergronden veranderen, gedurende de verhaallijn zich verder ontvouwd. Dit alles in een “echt” decor. Over elk detail is nagedacht. De trainingstool is zo ontworpen dat het de cursist een spectaculaire, maar vooral leerzame ervaring geeft. De lesstof blijft beter hangen. Zo worden er betere BHV’ers opgeleid.
Objectverzadiging
De trainingstool van RBOC Fort Markenbinnen is snel aan te passen naar een compleet andere beleving. Bekijk Korporaal Tim maar eens, in ons portfolio. Brandweerman Jan is ontworpen met de bouwstenen van deze fictieve militair. Het personage, de verhaallijn en de vragen zijn veranderd om de cursist een hele nieuwe ervaring te geven. Daarmee wordt objectverzadiging voorkomen. Dat is het fenomeen waarbij terugkerende cursisten niet meer uitgedaagd worden, omdat ze de oefenfaciliteit door en door kennen. En dat is alles behalve wenselijk!
Wil je Brandweerman Jan zelf een keer spelen? Neem dan contact op met RBOC Fort Markenbinnen.
Heb je zelf ook een didactische uitdaging, waar je een bijzondere oplossing voor zoekt? Neem dan vooral contact op met FireWare.