CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Vragen aan oud-cursist Paul Donker

30 mei 2013
Vragen aan oud-cursist Paul Donker

Even voorstellen: Mijn naam is Paul Donker. Ik werk bij het AMC in Amsterdam Zuid-Oost en ben daarnaast actief als vrijwilliger bij de Brandweer Gooi en Vechtstreek post Muiden. Binnen het ziekenhuis ben ik assistent/plaatsvervangend hoofd van de BHV-organisatie. Dit omvat diverse BHV-gerelaterde taken in de ruimste zin van het woord: het geven van BHV-trainingen, het houden van ontruimingsoefeningen en het maken van lesplannen. Bij de brandweer zit ik in de repressieve dienst als bevelvoerder en ben ik oefenleider en korpsinstructeur.

Welke ensceneringstraining(en) heeft u gevolgd?

Ik heb in april 2011 bij FireWare de 1-daagse Basistraining Ensceneren voor BHV gevolgd.

Wat is u het meest bijgebleven van de training?

Vooral het toepassen van diverse ensceneringshulpmiddelen. Hoe plaats je de zaken zo dat diegene die oefent niet ziet dat er geënsceneerd wordt. Daarbij is het visualiseren van het complete plaatje heel belangrijk.

Hoe zijn uw ensceneringen veranderd sinds de training?

Natuurlijk probeer ik het geleerde zo goed mogelijk in de praktijk te brengen. In het ziekenhuis is het soms lastig, wat je hebt er steriele ruimtes en laboratoria waar wordt gewerkt onder bijzondere omstandigheden. In dat geval kan een rookmachine niet altijd optimaal worden gebruikt. Bij de brandweer probeer ik de ensceneringen zo neer te zetten dat duidelijk is wat er aan de hand is. Alleen een rookmachine aanzetten geeft niet het gewenste resultaat.  Het gaat om het complete vlambeeld voorzien van de voor dát scenario juiste vlamsimulatiemiddelen. De rode lichtslang is tijdens een oefening inmiddels echt achterhaald.

Op welke enscenering bent u het meest trots?

Op de brandende papiercontainer die ik voor gebruik in het ziekenhuis heb gemaakt. Deze container kan ik ongemerkt tussen andere containers plaatsen. Hier wordt goed op gereageerd. Hij staat standaard klaar en is makkelijk mee te nemen over het terrein.

Hoe bent u te werk gegaan bij de enscenering op de foto?

Op de foto is een OGS-incident geënsceneerd op een plaats waar gevaarlijke stoffen staan te wachten om afgevoerd te worden. Hierbij heb ik een afschuimend vat geplaatst. Droogijs heeft als basis gediend, met wat huis-tuin-en-keuken-bleek erbij kreeg je een hele rare geur en kleur. Toen het vat ontdekt werd, werd gelijk gestart met het ontruimen en de calamiteitenploeg werd gealarmeerd. Zij gingen vervolgens het afschuimende vat afvangen en opruimen.

Wat is uw gouden tip voor andere ensceneerders?

Probeer bij het uitzetten van een scenario de realiteit zo dicht mogelijk te benaderen. Denk aan de details maar verlies de werkelijke situatie die je voor ogen hebt niet uit het oog.

Lego® Serious Play®

FireWare verzorgt ook Lego® Serious Play®. Voor meer informatie, zie: https://www.fireware.nl/ontwerp/lego-serious-play/ 

Share this:

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent